کرمان

کرمان شهر کریمان

کرمان از استان‌های مهم و تاریخی کشور به حساب می‌آید. استان کرمان مرکز جنوب‌شرق کشور است و به نوعی مرجع صنعتی، فرهنگی، سیاسی، کشاورزی دانشگاهی-علمی، مذهبی و سایر شاخص‌ها در میان استان‌های منطقه جنوب شرق کشور است. استان کرمان همچنین بیش از ۶۶۰ اثر ملی ثبت شده دارد و از استان‌های تاریخی ایران است. استان کرمان پنج اثر ثبت شده در میراث جهانی یونسکو دارد و رتبه نخست ایران را از این حیث دارد.

استان کرمان با 183285کیلومتر مربع وسعت بیش از15/11درصد از مساحت کشور را داراست.استان کرمان از شمال به استان های خراسان جنوبی ویزد،ازجنوب به استان هرمزگان،ازشرق به استان سیستان بلوچستان وازغرب به استان فارس محدود است.

مراکز خرید کرمان

مجتمع تجاری صالح المهدی

بازار ستاره کرمان


مجتمع تجاری شفا

بازار بزرگ کرمان یا همان بازار گنجعلی خان

مرکز خرید اطلس کرمان

بازار های قدیم کرمان

از بازار های قدیم کرمان میتوان به بازار اختیاری ،بازار وکیل ، بازار مظفری ، بازار میدان قلعه ، بازار قلعه محمود ، بازار مسگری اشاره کرد .

بازار اختیاری کرمان:

این بازار از انتهای بازار گنجعلیخان آغاز و تا ابتدادی بازار وکیل ادامه دارد و نخستین قسمت راسته بازار کرمان است که سابقه احداث آن به عصر تیموریان باز میگردد . از عناصر اصلی این بازار مسجد کوچکی به نام آقا علی که ساخت او را به اقا علی وزیر نسبت میدهند است که برای ادای فریضه این قسمت از شاغلین بازار و نیز (سرای گلشن ) ،(سرای سردار) و نهایتاً (حمان وکیل ) استفاده میشود .

بازار وکیل:

بین بازار اختیاری و بازار مظفری قرار دارد و بخشی از مجموعه ی وکیل (محمد اسماعیل خان نوری حاکم عصر قاجار 1284-1277 ه.ق) است. این قسمت از جمله طولانی ترین بخش مسقف بازار به شمار میرود و در آن به جز حمام ،کاروانسرا و مسجد وکیل عناصری چون سرای سردار ، قیصریه ،مدرسه حیاتی یا همان بانک شاهی گذشته و مغازه هایی که نیاز عمده ی شهروندان را تامین میکنند قرار گرفته است .

بازار مظفری:

پس از احداث مسجد جامع (750 ه.ق) به دست محمد مظفر میبدی و نیز زمینه ی رونقی که در کنار آن پا گرفت ، به تدریج بازار قدمگاه شکل گرفت . این بازار که بدون سقف است از انتهای بازار وکیل آغاز شده و تا خیابان میرزا رضای کرمانی ادامه پیدا میکند و دارای 140 مغازه و محل کسب است که به دلیل دسترسی های آسان تر ،اغلب مورد استفاده فروشگاه های میوه و تره بار و تجار عمده فروش است .

از جمله قسمت های عمده این بازار ،صفه عزاخانه است که بخصوص در ایام سوگواری ،میعادگاه عاشقان حسینی است . سابقه این تکیه به همان دوره مظفریه بر میگردد ،هر چند که پس از ان به ویژه در زمان اقا خان محلاتی تعمیراتی در ان صورت گرفت .

بازار میدان قلعه :

این بازار از ضلع جنوبی چهارسوق گنجعلیخان آغاز شده و پس از خم و پیچ هایی به خیابان امام پایان می پذیردو در آن عناصری چون کاروانسراهای هندو ها ،حاج مهدی ، لحاف دوز ها ، دیوان خانه امام جمعه ،تکیه سید رمضان و بالاخره تکیه میدان قلعه قرار دارد . طول این بازار نزدیک به 200 متر است .


سوغات کرمان

پته کرمان ،قالی کرمان ،ظروف مسی

کماچ سهن ،کلمپه قاووت ،فالوده کرمانی

زیره ،پسته ،خرما

شیرینی کلمپه:

از جمله شیرینی های مطلوب و معروف کرمان کلمپه است گه با خرما ،آرد و کمی روغن و بعضا افزودن گردو و گیاهان معطر ساخته میشود .در برخی موارد از روغن محلی نیز در طبخ آن استفاده میشود .نئع برشته ی آن مرغوب تر است . از جمله مشخصه های کلمپه و سایر شیرینی های سنتی کرمان ،کم ضرر و حتی میتوان گفت بی ضرر بودن ان است زیرا اکثرا کم شیرینی و شهد آن معمولا خرما است .


کماچ سهن:

شیرینی دیگری است که سرشار از انرژی و بسیار مقوی است و از جوانه ی گندم ،خرما و کمی روغن تهیه میشود

فالوده کرمانی:

از نوسیدنی های شیرین و دلپذیری که به ویژه در تابستان به قول کرمانی ها (جگرو جلا میده ) فالوده کرمانی است که در گذشته با برف هایی که شبانه از (کت گرگ) اورده میشد و یا یخ ها یخدان های ابوحامد و زریسف در کاسه های چینی گل سرخی و امروز با یخ های بهداشتی ،کام رهگذران ان را شیرین کرده است .شغل فالوده فروشی در قدیم در کرمان بسیار با ارزش بوده و دو نوع فالوده خمیره و ریزه بوده است.


زیره کرمان :

از جمله با ارزشمند ترین سوغات کرمان زیره سیاه کوهی است که عطر ان فض را پر میکند و با افزودن ان به پلو و سایر خوراکی ها مانند پنیر و .... می توان از خواص عدیده ان استفاده کرد .زیره کرمان انقدر معروف است که درباره ان افسانه ها و ضرب المثل ها ساخته شده ،از جمله اینکه (زیره به کرمان میبرد ) این ماده گیاهی امروز در چرخه دارویی کشور و چهان قرار گرفته است . زیره کوهی و سیاه را که عطر بسیار خوبی دارد و با زیره سبز متفاوت است که نباید اشتباه گرفت . (البته قیمت زیره کوهی از زیره سبز بسیار بیشتر است )


کوهپایه کرمان

کوهپایه جایی است که کرمانی ها اخر هفته ها برای تفریح سراغش میروند .

کوهپایه در 35 کیلومتری جنوب شرقی کرمان واقع شده است . کوهپایه کرمان از چند روستا نزدیک به هم تشکیل شده است که فاصله چندانی با هم ندارند. این روستا ها ههر کدام نام جداگانه ای دارند از قبیل وامق آباد ، هروز ، درب آسیا ،درب انارستان و .. است .این روستا ها نحل تفرج و گردش مردم کرمان در تابستان است .بطوریکه روز های تعطیل در این راه ها ترافیک سنگینی بوجود می آید .وجود آبشاری که حتی در خشکسالی ها اخیر غیرت خود را ازدست نداده و عیش مردم را از بین نبرده .

یکی از از روستا های کوهپایه روستای سیمک است که به دلیل ارتفاعه بیشتر و وجود درختان انبوه و میوه های مرغوب ،خواستارن زیادی دارد .


روستای سیرچ کرمان

در جنوب شرقی کرمان دره ی سرسبز و خرمی است که در دامان پر مهر خود هوشنگ مرادی کرمانی را پرورش داد و زمینه ساز قصه های مجید شد .ارتفاعات پربرف درختان بلند قامت و تنمومند ،رودخانه و کوجه باغ های سرشار از صفای این روستا تماشایی است .علاقه مندان به آب گرم میتوانند با استفاده از چشمه ای در آن حوالی بهرهی مضاعف ببرند .

خانه خوشرو


خانه خوشرو با قدمتی قریب 100 سال در خیابان ابوحامد کرمان واقع شده است و پیش از این به یک نفر زرتشتی تعق داشت .از سال 1300 خورشیدی تاکنون همه ساله مراسم عزاداری اهل بیت عصمت و طهارت در ان برگشار میشود .

بانی این مجلس مرحوم حاج سید حسین خوشرو است که از روحانیون مورد احترام بود . علاوه بر این در کرمان خانه های قدیمی دیگری وجود دارد که بعضاً سالم و دارای سکنه هستند ،هرچند که تعدادی از ان ها در سال های اخیر خراب شده اند .


شهرستان ها ووجه تسمیه آنها

.ارزوئیه/اوریسا(یونانی)،ئیه به معنای جا=جای برنج کاری

2.انار/منسوب به ناهید=آناهیتا

3.بافت/ازمصدر بافتن

4.بردسیر/به اردشیر=شهر خوب اردشیر

5.بم/آوای درشت وخشن=ماجرای ترکیدن کرم هفتواد

6.جیرفت/جیر،افت=پایین افتاده

7.رابر/راه بریده=راه بردیه شده از مین جنگل ها ودرختان

8.راور/راه،ور=مرکز راهواری لوت بوده است

9.رودبار/رود،بار=جای جاری رود(هلیل)کنار رود وکرانه

10.ریگان/ریگ،آن=مکان ریگ و شن روان

11.رفسنجان/رفسن،جان(کان)معدن مس

12.زرند/زر،ند(پسوند)زراوند=خاک آمیخته به زر،ظرف طلا،پیش ازاین در زارکوه وزارچستان زرند فعالیت برای یافتن طلا وجود داشت.

13.سیرجان/سیر،کان =جای قنات ونیز شیرگان=مکان اردشیر

14.شهربابک/شهر،بابک=شهرجدمادری اردشیرساسانی

15.عنبرآباد/عنبر،آباد=اشاره به برنج عنبربو که در این شهر کشت می شود وبی آن فضارا پر می کرد

16.فاریاب/پاریاب=زراعت با آب چشمه وکاریز

17.فهرج/درگذشته پهره وپره بود=کناره وجای پرت

18.قلعه گنج/قلعه،گنج=برج وباروی گنج نشان-محل نگهداری گنج،کرمان در زمان هخامنشی گنج خانه ملکه های رته ستوتا وآپاکیش بود

19.کرمان/کار،مان-جای کار-جای قهرمانی-جای بافتن-کرمانی ها به عنکبوت ،کاربافو می گویند.

20.کوهبنان/کوه،بنان(بانان)پاسداران کوه

21.کهنوج/کهن،و(کهنو)قنات وآبراه کوچک

22.منوجان/منو(مینو)،جان-مینوجهان

23.نرماشیر/نرم،اردشیر=شهر اردشیربابکان

منبع :کتاب کرمان در اینه گردشگری (سید محمد علی گلاب زاده )

باغ ها

باغ در فرهنگ ایرانی جایگاه خاصی دارد وباغ های ایرانی با ساختارویژه واستثنایی،ازشهرت ویژه ای برخوردارند.

استان کرمان به رغم موثعیت جغرافیایی کویری،معذالک از دیرباز باغ های معروفی داشته که به آن ها اشاره می شود.


باغ ملی

این باغ که امروز به عنوان پارک وتفرجگاه مردم کرمان مورد استفاده است،یادگار مصطفی خان کاظمی است که سال ها استاندار،رئیس آموز وپرورش و...بوده.این باغ در زمان استانداری وی که نوبت اول1310ونوبت دوم1332خورشیدی بود ساخته شد وبیش از70سال قدمت دارد.


باغ فتح آباد

این باغ که معماری آن از زیبایی خاصی برخوردار بوده والگوی باغ شازده ماهان است در14کیلومتری کرمان قرار داردوبه سال1255توسط فضلعلی خان بیگلربیگی حاکم وقت کرمان ساخته شد.سردر زیبا،گچ بری های چشم نواز،طاق نماهای باشکوه وحوض7*130متر مربعی با فواره هایی که فضارا تلطیف می کردند،ازمشخصه های این باغ تاریخی است.بازسازی این باغ در سال1393انجام شد.باغ فتح آباد در سال1346توسط رستم خان امیری نوه بیگلربیگی برای امور خیر وقف شد.



باغ دیلمقانی

این باغ در انتهای خیابان شهدا(زریسف)واقع شده وامروز به عنوان پرورشگاه در اختیار فرزندان این دیار است.درختان سربه فلک کشیده این باغ حدیث60ساله ای را روایت می کنند.


باغ آقا

آقا لقب سیدابوالحسن خان بیگلربیگی حاکم عصر زندیه در کرمان است.این باغ که در انتهای خیابان شهدا(زریسف) واقع شده از جمله یادگارهای این حاکم خدمتگزار است که از بس بخشنده بود به او آقای مطلق می گفتند وبه همین دلیل این باغ به باغ آقا معروف شد.او خودنیز سال ها در آن ساکن بوده.این اثر باعمارت سنتی بسیار زیبا،مدت ها کنسولگری انگلیس بود وبعدازآن به مالکیت شرکت ملی نفت درآمد.


باغ نظر

این باغ که امروز ستاد مرکز آموزش 05کرمان درآن قرار دارد وبا فضای مشجر وزیبای خود از آثارمهم تاریخی به شمار می رود،حوادث عمده ای را شاهد بوده ومدت ها به عنوان محل ملاقات ودیدار بزرگان با حاکمان کرمان استفاده می شده است.بانی این باغ،نظرعلی خان سردار عصرزندیه.براین اساس باغ یادشده بیش از250سال قدمت دارد.


باغ بیرم آباد

این باغ یادگار بیرام بیگ افشار است که به سرکردگی تیره ی قاسملو در زمان شاه اسماعیل صفوی واز سوی محمدخان استاجلو به کرمان آمد.براین اساس باغ یادشده پیشینه ای بیش از400سال دارد.گویاشاه عباس اول در سفری کهبرای رسیدگی به شکایات مردم به کرمان آمد،سری به این باغ زده است این باغ دارای بنایی زیبا وتماشایی است که نزدیک تخت درگاه قلی بیک قرار دارد.


باغ شاهزاده

درماهان و40کیلومتری جنوب کرمان قرار گرفته ونه فقط از مراکز تفریحی وتفرجگاه های باصفا وآثار تاریخی ودیدنی کرمان است،بلکه یکی از زیباترین باغ های کشور به شمار می رود.این باغ یادگار عبدالحمید میرزا فرمانفرما حاکم عصر قاجار در کرمان است که آن را در دامنه ی کوه های تیگران ودر زمینی به مساحت5/5هکتار وبا دومجموعه ی ارزشمند خاوری وباختری وحمامی خصوصی بناکرد.کوشک یا محل اقامت ویژه که به صورت دو آشکوبه ساخته شده است ،اززیبایی وشکوه خاصی برخوردار است.طول این باغ407متر است وعرض آن122متر است وبابیجه هایی که به فرمان حاکم از کوهستان پاریز وبه طور رایگان آورده شد شکل گرفت.ازجمله زیبایی های این باغ،فواره ها وحوض هایی است که آبرسانی آن براساس محاسباتی بسیاردقیق وکارشناسانه صورت گرفته واز مشخصه های این باغ به شمار می رود.

باغ شازده که مدت ها در اختیار خانواده ابراهیمی قرار داشت،سرانجام به به میراث فرهنگی واگذار شد وبه انگیزه کنگره جهانی خواجو(1370)به همت مسئولین وقت بازسازی واحیاء شد.این باغ از قسمت های مختلفی چون کوشک اصلی یعنی سکونتگاه دائمی یا فصلی مالک که در انتها فوقانی باغ قرار دارد،عصرانه نشین قسمت شرقی حمام و..تشکیل شده است.باغ شازده در سال1390به ثبت جهانی رسید.




ثبت دیدگاه

کد امنیتی

نظرات کاربران

کاربر : سارا

وقتی که از باغ فتح اباد کرمان دیدن کردم متوجه قدمت بالا و ارزشمند تاریخ کرمان شدم و بسیار از زیبایی های این مکان لذت بردم مرسی از پیشنهادتون